عسل بهار نارنج و خواص آن
عسل بهار نارنج طبیعی، بسیار معطر، دارای رنگ زرد روشن و یک طعم شیرین ملایم است. این عسل، مقوی قلب، تقویت کننده اعصاب، آرامبخش و انرژیزاست. در طب سنتی از خواص عسل بهار نارنج برای کمک به درمان سرطان معده، کاهش ورمهای بدن، تقویت حافظه، درمان ناراحتیهای صفرا و تصفیه خون بهرهبرداری میشود.
عسل بهارنارنج یکی از انواع عسلهایی است که از شکوفه درختان تولید میشود و خواص درمانی بسیاری دارد.در کشور ایران، درخت بهار نارنج، در باغهای مرکبات شمال و جنوب کشور یافت میشود. گلهای بهار نارنج یکی از معطرترین گلها در بین انواع گل میوههاست. شکوفههای بهار نارنج سفید رنگ، معطر تکی و یا به شکل دسته های کوچک بر روی ساقههای درخت قرار دارند و از گل، برگ و میوه این درخت در تولید صنایع غذایی، صنعت عطرسازی و در طب سنتی استفاده میشود.
عسل بهار نارنج، نیز یکی از فراوردههای مفید به دست آمده از این گیاه است که ارزش غذایی بالا و کاربردهای درمانی گسترده دارد.هر شکوفه و گلی برای خود گردهای مخصوص و ویژگی خاص دارد که در زمان تولید عسل توسط زنبورها این خواص منحصربه فرد به عسل تولید شده منتقل شده و به نوعی سبب تقویت خواص عسل میشود.
درخت بهارنارنج
درخت بهار نارنج درختی همیشه سبز است و عطر بسیار زیاد و دل انگیز آن سبب شده تا علاوه بر بازار عسل، توجه صنعت عطر سازی هم به این درخت جلب شود.درخت بهار نارنج میتواند ارتفاعی حدود ۹ متر را داشته باشد؛ میوه حاصله از این درخت نارنجی رنگ و شبیه پرتقال است با این تفاوت که رگه ترشی و تلخی آن به اندازه ای است که به تنهایی قابل خوردن نبوده و باید از آن به عنوان چاشنی در غذا استفاده کرد.
برگهای درخت بهار نارنج طولی بین ۷ الی ۱۰ سانتیمتر دارند و شکلی تخم مرغی-مستطیلی پیدا می کنند همچنین شاخه این درخت پر از خارهای تیز است.گلهای دستهای و سفید رنگ آن غذای زنبور عسل را آماده میکند و شهد آن از عطر فراوانی برخوردار است.
میوه درخت بهارنارنج
از محصولاتی که از این درخت حاصل میشود میتوان به مربای بهار نارنج، عسل بهار نارنج، عسل بهاری، بره موم بهار نارنج، گرده گل بهار نارنج و ژل رویال بهار نارنج اشاره کرد.
چون زمان رویش گلهای این درخت در فصل بهار است، بنابراین انگبین به دست آمده از این درخت یک عسل بهاری محسوب میشود.میوه بهار نارنج بسیار مقوی است و خواص عسل در واقع با خواص میوه بهار نارنج برابری میکند، زیرا هر چیزی که درون میوه وجود دارد، درون انگبین طبیعی بهار نارنج هم موجود است.
عسل طبیعی بهار نارنج مانند عسل یونجه یکی از خوش عطرترین انواع عسل محسوب میشود و زنبورداری برای تهیه این عسل بسیار راحت است، زیرا درخت با شرایط سخت هم کنار میآید و با هر نوع خاکی سازگار است.برخی تصور میکنند که در تولید عسل بهار نارنج گرده افشانی برای درخت و میوه صورت نمیگیرد، چون شهد و دانه گلی (گرده گل) وجود ندارد که زنبور بخواهد آن را جابه جا کند در حالی که این تصور کاملا غلط است.
عسل بهارنارنج و خواص آن
وجود ویتامین C در این نمونه از انگبینها بسیار محسوستر است . عسل بهار نارنج بسیار مقوی، انرژیزا و دارای طبعی گرم است. برخی از مهمترین خواص عسل بهار نارنج به شرح زیر است:
- عسل بهار نارنج برای تقویت اعصاب بسیار مفید است و مصرف آن به درمان بیخوابی یا مشکلات خواب کمک میکند. مصرف این عسل برای افرادی که افسردگی دارند بسیار مفید بوده و باعث ایجاد آرامش، نشاط و انرژی میشود.
- عسل بهار نارنج تقویت کنننده قلب است و به تصفیه خون کمک میکند.
- عسل بهار نارنج همانند خواص عسل آویشن و خواص عسل گشنیز دارای خاصیت ضد سرطانی است. مصرف آن به ویژه برای کمک به درمان سرطان معده مفید است.
- خاصیت ضد تهوع و سم، ضد باکتری، ضد قارچ و ازدیاد متابولیسم پایه از خواص عسل بهار نارنج و سایر عسل مرکبات است. جالب است بدانید عسل مرکبات، به دلیل سرعت بخشیدن به سوخت و ساز بدن، به تعادل وزن کمک زیادی میکنند.
- کاهش دلشوره و اضطراب از دیگر خواص عسل بهار نارنج است، چراکه اثری همانند مسکن دارد.
- تحقیقات اخیر محققان بر روی خواص عسل بهار نارنج نشان میدهد که بیشترین تاثیر این عسل بر روی سیستم عصبی بدن است و با کنترل ضعیف قند خون یا تحمل گلوکز، تاثیر چشمگیری بر حافظه کاری، حافظه بیان شفاهی و سرعت پردازش مغز یا عملکردهای اجرایی دارد.
- عسل بهار نارنج برای تقویت دستگاه گوارش مفید است و به درمان سکسکه، رفع سوء هاضمه، رفلاکس و دفعه کرمهای روده کمک میکند. مصرف این عسل باعث افزایش اشتها میشود.
- عسل بهار نارنج تسکین دهنده درد گلو است و مصرف آن به درمان سرفه و سرماخوردگی کمک میکند.
طرز تهیه عسل بهار نارنج طبیعی
برای تولید عسل بهار نارنج خالص، ابتدا باید عطر شکوفههای بهار نارنج را با مقداری شربت شکر مخلوط کرد و در اختیار زنبورها قرار داد. به دلیل خوشبو بودن بهار نارنج، زنبورها به سرعت، به عطر آن عادت میکنند و در پروازهایی که برای جمعآوری شهد انجام میدهند، فقط به سراغ شکوفههای بهار نارنج میروند. به طور کلی برای تداوم جمعآوری شهد گیاه مورد نظر توسط زنبورها، باید در تمام فصل گلدهی آن گیاه که ماههای اردیبهشت و خرداد تا اواسط تابستان است، روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم شربت که از شب قبل گلبرگهای گل مطلوب در آن خیسانده شده است، در اختیار زنبورها قرار داده شود. به این ترتیب زنبورها نیاز غذایی خود را از شربت مذکور تامین خواهند کرد و عسل شهد برای برداشت زنبوردار باقی خواهد ماند.
بهترین طریقه مصرف عسل بهار نارنج
به طور کلی انواع عسلهای تک گل غالبا جنبه دارویی دارند، برای استفاده از عسل بهار نارنج برای درمان، دو تا سه قاشق از آن را با آب ولرم مخلوط و چند قطره آب لیموی ترش تازه به آن اضافه کنید.
همانند سایر انواع عسل، مصرف عسل بهار نارنج نیز برای کودکان کمتر از یک سال به دلیل داشتن باکتری بوتولیسم ممنوع است.
عوارض عسل بهار نارنج
زیادهروی در مصرف عسل بهار نارنج با عوارضی نظیر بیخوابی، تپش قلب و افزایش فشار خون همراه است.
همچنین استفاده از عسلهای تک گل که تنها از شهد یک گیاه خاص تهیه میشوند، غالبا جنبه دارویی دارند و مصرف آنها باید با نظر پزشک متخصص همراه باشد.